وقتی جهان اینترنت هماندازه کره خاکی شود، باید منتظر چه باشیم ؟!
آنچه در سالهای پیش گذشت… سه میلیارد نفر از جمعیت جهان برای نخستین بار به شبکه جهانی اینترنت متصل شدند، عمدتا به لطف موبایلهای قدرتمندی که دسترسی به فضای مجازی را برای ما آسانتر از همیشه کردند. دسترسی به این حجم از دانش بشری باعث شد پیشرفتی همهجانبه در تمام حوزهها اتفاق بیفتد، دست یافتن به حقیقت آسانتر از همیشه شد و روند پیشرفت دموکراسی شکلی اجتنابناپذیرتر از همیشه به خود گرفت.
این حداقل چیزی بود که در سال ۲۰۱۱ میلادی به آن امیدوار بودیم، همان سالی که شبکههای اجتماعی منجر به شکلگیری بهار عربی شدند. اینترنت ۲ میلیارد کاربر در سراسر جهان داشت و خوشبینی در هوا موج میزد. حالا در سال ۲۰۲۱ میلادی، در شرف دسترسی ۵ میلیارد نفر به اینترنت هستیم. همه نیز میدانیم که در این سالها چه اتفاقاتی افتاد: ترولها ظهور کردند و شکلی افراطی به خود گرفتند. کمپینهای آزار اینترنتی، به خصوص علیه زنان تشکیل شد. الگوریتمهای کمپانیهای بزرگ تکنولوژی به محتویات تندرویانه پاداش داد و همین باعث شد پوپولیستها بر سر کار بیایند. اخبار دروغین تبدیل به تسلیحات مدرن شدند و خطرناکترین کاربر توییتر با دروغهای خود آمریکا را تا مرز یک کودتا برد.
اینترنت آنقدر بزرگ شده که هر باگی در سیستم میتواند فورا مورد سوءاستفاده قرار بگیرد و تبدیل به بحرانی بزرگ در دست بازیگران اشتباه شود
هیچکدام از اینها تقصیر آن سه میلیارد کاربر تازه از راه رسیده نیست. حتی نمیتوان تقصیر را کاملا گردن شرکتهای تکنولوژی که به فضای سایبری خدمترسانی میکنند، انداخت. موضوع خیلی ساده اینست که اینترنت اکنون آنقدر بزرگ شده که هر باگی در سیستم میتواند به شکلی آنی مورد سوءاستفاده قرار بگیرد و تبدیل به بحرانی بزرگ در دست بازیگران اشتباه شود. ارتشهای واقعیت جایگزین میتوانند یک شبه تشکیل شوند. برای مثال به رشد انفجاری تئوریهای توطئه راجع به پاندمی کووید-۱۹ فکر کنید. یا ماجرای QAnon که در یک فروم فیلیپینی مطرح شد و بعد میلیونها فالور در فیسبوک یافت.
ما اکنون وارد عصر پیامدهای ناخواسته اینترنتی شدهایم و تازه در اول راه هستیم.
نوشته: شایان ضیایی در دیجیاتو
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.